Обединеното кралство и Франция може да допринесат за изграждането на европейски

...
Обединеното кралство и Франция може да допринесат за изграждането на европейски
Коментари Харесай

Германски министър: Може да изградим ядрен щит с Франция и Великобритания, ако Тръмп стане президент

Обединеното кралство и Франция може да допринесат за построяването на европейски нуклеарен щит, ако Доналд Тръмп още веднъж стане президент на Съединени американски щати. Това предположи немският финансов министър Кристиан Линднер в изявление за " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".

Въпросите за европейското нуклеарно въздържане на Русия се ускориха след предизвестието на някогашния американски държавен глава в събота, че няма да пази страните членки на НАТО, които не са инвестирали 2% от своя БВП за защита. Той дори насърчи Русия да ги нападна.

Европейските водачи изтълкуваха мненията като предизвестие, че нуклеарният щит на Съединени американски щати, който пази Европа от основаването на алианса (1949 г.) насам към този момент не може да се приема за даденост, ако Тръмп се върне в Белия дом. 

" Стратегическите нуклеарни сили на Франция и Англия към този момент дават принос за сигурността на нашия съюз. Френският президент Еманюел Макрон насочи разнообразни оферти за съдействие. Трябва да разбираме последните изказвания на Доналд Тръмп като апел за по-нататъшно преосмисляне на този детайл от европейската сигурност под егидата на НАТО ", изясни Линднер. " Въпросът е: при какви политически и финансови условия Париж и Лондон биха били подготвени да запазят или разширят личните си стратегически качества за групова сигурност? И противоположното, какъв принос сме подготвени да създадем? Когато става дума за мир и независимост в Европа, не би трябвало да заобикаляме тези сложни въпроси ".

Централният въпрос в нуклеарния спор е не толкоз дали Англия или Франция ще дават своите нуклеарни оръжия разполагаем на Европейски Съюз, а дали двете страни биха могли да се съгласят да ги слагат в услуга на тактиката на НАТО за въздържане.

През 2020 година френският президент Еманюел Макрон прикани за " стратегически разговор "  относно " ролята на нуклеарното въздържане на Франция по повод на колективната сигурност (на Европа) ". Германия така и не прие това предложение. Но опасността на Тръмп променя позициите на авторитетни немски политици.

Манфред Вебер, немският реакционер, който управлява дясноцентристката група на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент, поддържа провеждането на диалози с Франция. Той не изключи построяването на европейски нуклеарен чадър и прикани за отваряне на " нова глава "  с Лондон.

" Макрон към този момент направи неразбираемо предложение да приказваме за смисъла на френските нуклеарни сили за Европа. Сега, когато Доналд Тръмп намерено слага под въпрос ролята на Съединени американски щати като защитна мощ, би бил подходящия момент за това. Същото се отнася и за британците, с които най-сетне би трябвало да стартираме нова глава на съдействие след Брекзит ".

Катарина Барли, водеща кандидатка на Социалдемократическата партия на Германия преди евроизборите през юни, също наподобява поддържа концепцията. В изявление за " Тагесшпигел " тя интерпретира думите на Тръмп като знак, че " към този момент на Съединени американски щати не може да се разчита ".

Не всички обаче са на това мнение. Германският министър на защитата Борис Писториус, също социалдемократ, прикани за успокоение с безумното пояснение, че на теория Тръмп към момента не е спечелил републиканската номинация.

" Мога единствено да предупредя против започването на сходна полемика с такава немарливост единствено тъй като Доналд Тръмп, който даже не е претендент за президент, прави сходни изказвания ", посочи Писториус.

Победата на Тръмп, оттатък форсмажорни условия, е единствено въпрос на време. Той печели с безапелационна преднина всички първоначални избори пред единствения останал претендент на Републиканската партия - Ники Хейли. След няколко седмици бизнесменът ще се снабди с нужния брой делегати, с цел да обезсмисли присъединяване на някогашната губернаторка на Южна Каролина в конкуренцията и да грабне номинацията на републиканците за генералните избори на 5 ноември.

Друг представител на Социалдемократическата партия, Ралф Стегнер, разказа пред " Тагесшпигел " устрема към общи европейски нуклеарни оръжия като " извънредно рискова ескалация ".

" Няма потребност от европейска нуклеарна мощ – това би било противоположното на европейска сигурност ".

Обединеното кралство пък твърди, че неговите нуклеарни оръжия са налични за потребление по искане на висшия главнокомандващ на НАТО в Европа - военачалник Крис Каволи, и че те ще бъдат вкарани в деяние единствено " при рискови условия на самоотбрана, в това число отбраната на нашите съдружници в НАТО ". Това увещание обаче беше направено в подтекста на нуклеарното наличие на Съединени американски щати в Европа, което би могло да бъде сложено под въпрос, в случай че Тръмп стане президент.

Лейбъристката партия, която се чака в идната една година да се върне на власт (парламентарните избори би трябвало да се проведат не по-късно от 28 януари 2025 г.) даде обещание да ускори съдействието в региона на защитата с Европа. Министърът на защитата в сянка Джон Хийли се ангажира да реализира съглашение в областта на защитата с Германия през първите шест месеца от встъпването си в служба. Но в това заричане не бе наранена тематиката за построяването на английски " нуклеарен чадър ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР